Vi summerar båtsäsongen 2023

Lorem ipsum dolor sit amet

Ett tufft år går mot sitt slut för båtbranschen, där många har upplevt en trögare nybåtsförsäljning. Det fortsatt starka intresse för båtlivet ger dock goda möjligheter för att kunna skapa tillväxt inom områden som service och eftermarknad. Läs mer om hur bättre rutiner och arbetssätt kan bidra till en ökad lönsamhet i din verkstad.

Som samarbetspartner till Sweboat, riksförbundet för båtbranschen, deltog Verendus på branschdagarna på Marstrand. I år samlades flera återförsäljare och branschaktörer för att diskutera de utmaningar och möjligheter som båtbranschen står inför. Arvid Jägenstedt på Verendus fick en stund på scenen för att prata om problematiken som de flesta båtåterförsäljare möter.

– Att driva en marin verksamhet idag innefattar ofta båtförsäljning, verkstad eller varvsverksamhet, butiksförsäljning och ibland även uthyrning. Dessutom ska du som återförsäljare också hinna med att sköta dialogen med tillverkare och grossister, finans- eller försäkringsbolag, och såklart de viktigaste: dina kunder.

När tiden redan är knapp vill du inte riskera att fokusera på fel saker. Därför är det viktigt att skapa effektiva processer i din verksamhet samt identifiera vilka områden som är kostsamma eller har potential att öka intäkter. Här kan vi på Verendus hjälpa dig till bättre planering och rutiner som skapar både en ökad lönsamhet och en smidigare kundupplevelse för slutkunden, berättar Arvid Jägenstedt.

Arvid Jägenstedt, Verendus

Öka värdet på arbetsordrar i verkstaden

Trots ett försäljningsmässigt tufft år är det fler båtägare än tidigare som söker ett bekvämare båtliv, och därför råder det högt tryck på de varv som erbjuder service och reparationer. Här tipsar Arvid om att utvärdera hur arbetsprocessen ser ut i verkstäderna.

– Verendus ger dig statistik och fakta svart på vitt, så att du kan ta korrekta beslut för ditt bolag baserat på data och inte gissningar. Ett bra exempel är du kan se värdet av alla arbetsorder som ni har slutfört under året, per mekaniker. Bland de ca 30 marina anläggningar som använder Verendus system ligger det genomsnittliga värdet hittills i år på 784 894 kronor per mekaniker, ex moms. Hur ser snittet ut bland dina mekaniker, ligger det över eller under? Om du inte enkelt kan få fram ett svar på det, då behöver du definitivt ett verksamhetsstöd som både hjälper dig att räkna på lönsamheten men som också stöttar dina processer, berättar Arvid.

Med vintern för dörren står båtbranschen nu inför en lugnare period framöver, och det kan då vara ett gyllene tillfälle för återförsäljare och båtvarv att se över sina processer för att stå bättre rustade när det blir högre aktivitet på marknaden igen.

– Det kommer bli bättre tider! Sverige är ett fantastiskt land för att kunna njuta av båtlivet, och med nära en miljon båtägare så är det nog bara en tidsfråga innan det vänder och vi får medvind igen, avslutar Arvid Jägenstedt.

Redo att växla upp för nästa säsong? Vårt erbjudande för dig som medlem i Sweboat eller Norboat

  • 30% Rabatt på uppstartskostnaden*
  • 
0:- i månadsavgift** t.o.m 2024-01-31

*Gäller inköp av våra produkter (Affärsstöd, Verkstad, Butik, Fordonsvisare, Rentingforce) med utbildningspaket Standard och On Site samt alla tilläggstjänster.

**För befintliga kunder gäller erbjudandet vid köp av ytterligare produkter.

Några ord om Verendus

“Verendus är ett affärsprogram som fungerar jättebra för oss. Det är stor lyhördhet från Verendus och det gör att det blir väldigt mycket enklare för oss. Och att vi nu kan integrera mot vårt ekonomisystem gör också att allt blir mycket smidigare”.

Nicklas Hjelm, Jungfrusunds Marin

“Jag ser nog Verendus som det enda fungerande systemet. Vi har testat ett antal olika innan. Jag jobbar med försäljningen mest och där ser jag fantastiska fördelar med CRM-systemet i det, att man kommer ihåg kunderna på ett annat sätt och det går snabbt att göra offerter.”

Magnus Stenberg, Myggenäs Marin

Fler nyheter

Boka demo!

Boka demo

Vi visar gärna hur du kan jobba smartare. Fyll i formuläret så visar vi dig fördelarna med Verendus!

Håll dig uppdaterad och få senaste nytt från Verendus – prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Till toppen av sidan